tec_sen_hukukbanner_2012.gif
 
Ana Menü
Anasayfa
Genel Başkanımız
Yönetim Kurulumuz
Forum
Haberler
Kanunlar
Kurucu Üyelerimiz
Temsilcilikler
Afişlerimiz
Teç-Sen Logo
Tüzüğümüz
Muvafakatname
Videolarımız
Resimlerimiz
üye ol
Bize Ulaşın
Neden Teç-Sen ?
tec_ortakbanner.gif
Üye Girişi
DUYURU-DAYANIŞMA

Sakarya İl Yönetim Kurulu üyesi Vahit BILDIRCIN' ın Babaannesi vefaat etmiştir. Merhumeye Allahtan rahmet, acılı ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz. 22/05/2013 Tel: 0555 606 88 23 

Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapan üyemiz Fahri PEHLİVANLI'nın annesi vefaat etmiştir. Merhumeye Allahtan rahmet acılı ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz. Tel. 0505 236 38 63 

Sakarya İl Başkanımız Ercan BAYRAM'ın Oğlu olmuştur. Başkanımızı ve ailesini tebrik eder, vatana Millete hayırlı bir evlat olmasını temenni ederiz. Tel:05378888999 

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapan üyemiz Faruk GÜMÜŞ' ün anneannesi vefaat etmiştir. Merhumeye Allahtan rahmet acılı ailesine ve sevenlerine sabırlar dileriz. Tarih 22/05/2013 Tel : 05535030000 

Kayseri Kocasinan Kayseri olgunlaşma Enstitüsünde görev yapan üyemiz Yılmaz ÇETİN vefat etmiş.Merhuma Allah'tan rahmet acılı aileisne ve sevenlerine  başsağlığı dileriz Tel: 0530 972 66 86

Sivas Gemerek eski İlçe Başkanımız Mevlüt SOYTÜRK hakkın rahmetine kavuşmuştur. Merhuma Allahtan rahmet acılı ailesine sabırlar dileriz. İlçe Bşk. Tel:05073958060 İl Bşk. Tel: 05417706678 

Trabzon il Yönetim Kurulu Üyemiz Kemal BAŞKAN'nın  Çocuğunun Düğün merasimi vardır. Hayırlara vesile olmasını diler Genç Çİfte bir ömür  boyu mutluluklar dileriz.Düğün : 26Mayıs 2013 pazar saat:16:00 yer: Sabri Bahadır Kültür Merkezi Vakfıkebir/Trabzon Tel: 0530 512 61 27

  Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapan Üyemiz Ahmet SÜLÜ ameliyatolmuştur.geçmiş olsun dileklerimiiz sunar Allah'tan acil şifalar dileriz Tel: 0543 530 64 66

Muğla İli Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğğünde görev yapan üyemiz Ayhan KUNDAKÇI'nın babsı vefat etmiş.Merhuma Allah'tan rahmet acılı ailesine sabırlar dileriz.Tel:0533 660 32 18

Kayseri Şube Teşkilatlandırma Başkanı Ali CİHAN'nın eşi ameliyat olmuş.Geçmiş olsun dileklerimizi sunar Allah'tan cil şifalar dileriz Tel:0538 618 81 62

 Gümüşhane İl Başkanımız  Kadir TUTAR'ın kayınvalidesi vefat etmiştir.Merhumeye Allah'tan rahmet acılı ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz.Tel: 0537 286 24 03

 

Özel Menü
Atatürk Köşesi
Resim Galerisi
Videolar

tec_sen_yenibanner_2012.jpg 
MUTLAKA MAL BEYANINDA BULUNUN ! PDF Yazdır E-posta

malbeyani.png

 

DİKKAT!

MAL BEYANINI VERMEYİ UNUTMA!

Eğitim Hizmetlerinde görev yapan eğitim çalışanları kardeşlerimizin, kadrolarımızın ve mesai arkadaşlarımızın %95'inin bankalara kredi veya kredi kartı borcu bulunmakta olup, %48 gibi büyük bir oranı ise haciz kıskacıdadır. Maaşında haciz bulunan eğitim çalışanlarının oranı ise %15-25 arasındadır.

Sendikamıza gelen birçok sorunlar arasında, kredi kartı veya kredi borcu olan üyelerimize bankalarca usulüne uygun yapılan icra vb. gibi tebligatlarda MAL BEYANINDA bulunulması istenmektedir. Tebligat tarihinde itibaren 7 gün içerisinde mal beyanında bulunmayan üyelerimize DİSİPLİN CEZASI OLARAK 10 GÜN HAPİS CEZASI verildiği ve bu konuda yardımcı olunması istenmektedir.

Hukuk Büromuzca; konuya açıklık getirmek ve bilgilendirme yapılması açısından SÜRESİ İÇİNDE MAL BEYANINDA BULUNMAMAK veya SÜRESİ İÇİNDE OLSA DAHİ USULÜNE UYGUN MAL BEYANINDA BULUNMAMAK suçlarından verilen 10 GÜNLÜK DİSİPLİN CEZASININ genel olarak borçla ilgili olmadığı, tebligat yasasına muhalefetten verildiği görülmekte olup, bu hapis cezası sadece borcun ödenmesiyle veya alacaklı ile anlaşma yoluyla kaldırılabilmektedir. Bu hükmü iyi bilen bankalar veya avukatları HAPİS CEZASI yolunu kullanarak alacaklarının ödenmesini sağlamaktadırlar.

Konu ile ilgili bilgilendirme dosyamızı görmek için devamını okuya tıklayın.

 

HAPİS CEZASININ NEDENİ, SÜRESİNDE  MAL BEYANINDA BULUNMAMAK VEYA USULÜNE UYGUN MAL BEYANINDA BULUNMAMAKTIR.


İİK'nun 337 ıncı maddesinde düzenlenen; mal beyanında bulunmama suçunun ön koşulu:
1) 7201 Sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine uygun olarak sanığa tebliğ edilmesi
2)Tebliğ edilen bu belgede mal beyanında bulunma ihtarının yer almasıdır.

Suçun maddi unsuru mal beyanında bulunmak üzere süresi içerisinde icra dairesine gitmemek veya süresi içinde yazılı beyanda bulunmamaktır. Mal beyanı ile neyin ifade edildiği, İİK.nın 74. maddesinde, beyanda bulunma süreleri de aynı kanunda gösterilmiştir.Bu suç kasten veya taksirle işlenebilir. Maddedeki "mazereti olmaksızın" ibaresi bu sonucu doğurmaktadır.

Dolayısıyla burada bir objektif sorumluluk hali mevcut değildir. Suçun faili ise icra takibine maruz kalan borçludur. Mal beyanında bulunmama suçunun hukuki konusu kanunla öngörülen yükümlülüktür. Dolayısıyla bu suçun işlenmesi ile icra işlemlerinin yürütülmesi konusunda kanunla getirilen yükümlülük, yani kamu düzeni ihlal edilmektedir.

Bu durumun sözleşmeyle veya sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülükle ilgisi bulunmamaktadır. Bu nedenle İİK. nın 337. maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen suça ilişkin eylemin ika edilmesiyle, her hangi bir sözleşmeye aykırı hareket edilmesi söz konusu olmayıp, kanunla getirilen mal beyanında bulunma yükümlülüğüne aykırı hareket edilmektedir. Bu hal ise Anayasanın 38 maddesinde öngörülen kuralla ilgili değildir. Şöyle ki, bir icra takibinin yürütülebilmesi için borçlunun mallarının bilinmesi gerekmektedir. Bu malların alacaklı tarafından bilinmemesi halinde ise, borçlunun yeterli malını mal beyanı yoluyla bildirmesi, hatta hiç malı yoksa bu durumu belirterek geçiminin dayanaklarını göstermesi gerekmektedir. Burada mal beyanı yükümlülüğünün kanunen öngörülmesinin nedeni, devletin icra örgütünü kurması ve bu örgütün çalışmasını temin için esas alınan kamu düzeninin sağlanmasıdır.

Borçlunun bu suçtan cezalandırılabilmesi için, hakkında geçerli bir icra takibinin bulunması, takip nedeniyle icra veya ödeme emrinin Tebligat Yasası hükümlerine uygun olarak borçluya tebliğ edilmesi, tebliğ edilen belgede mal beyanında bulunma ihtarı ve beyan süresinin yer alması, borçlunun ihtara rağmen mazereti olmaksızın süresi içerisinde beyanda bulunmak üzere icra dairesine gitmemesi veya yazılı beyanda bulunmaması ve borçlunun haczi olanaklı mal veya alacaklarının alacaklı tarafından bilindiği ve bilinmesi gerektiğinin ispat olunmaması gerekir.


İİK'nın 337. maddesinde düzenlenen mal beyanında bulunmama suçu, yasal bir yükümlülüğün mazeretsiz olarak yerine getirilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu suç ile korunmak istenen hukuki yarar "borcun ödenmesi" olmayıp, yasa hükmüne uyulmasının sağlanması suretiyle, cebri icranın etkin bir şekilde yürütülmesinin sağlanmasına ilişkin kamu otoritesidir.

USULÜNE UYGUN VERİLMEYEN MAL BEYANINDAN DOLAYIDA 10 GÜN HAPİS CEZASI VERİLİYOR.

---------------------------------------------

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:


Sanık hakkında yapılan icra takibinde ödeme emrinin 03.12.2007 tarihinde sanığa tebliğ edildiği vekilinin 04.12.2007 tarihinde sanığın.............. ilköğretim okulunda hizmetli olarak çalıştığı maaşından başkaca bir gelirinin bulunmadığı bildirilip ayrıca faiz oranına itirazda bulunup mal beyanı dilekçesi verildiği icra dosyasının incelemesinden anlaşılmaktadır.

Mal beyanı dilekçesi borcun ne surette ödenebileceğini içermesi gerekmektedir.Sanık vekili sanık adına verdiği mal beyanı dilekçesinde sadece sanığın görev yaptığı okulun adını ve sanığın unvanını bildirip gelir olarak maaşını bildirmiş,buna rağmen borcun ne surette ödenebileceğini bildirmemiştir.


Bu durumda dilekçenin süresinde verilmiş mal beyanı dilekçesi olarak kabulü mümkün olmadığından İİK nın 337/1 maddesi gereğince cezalandırılmasına karar verilmesi gerekmiştir.

KARAR:
1- sANIĞIN MALBEYANINDA BULUNMAMAK SUÇU SABİT GÖRüLMEKLE.......10 GÜN HAFİF HAPİS CEZASI İLE CAZALANDIRILMASINA..


----------------------------------------------------------

DEVLET MEMURU OLMAK MAL BEYANI BULUNMAYÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ ORTADAN KALDIRMAZ

Yargıtay kararlarına göre, bir şahsın devlet memuru olması mal beyanında bulunma yükümünü kaldırmaz. Yine bir Yargıtay kararına göre, m.74 teki düzenleme cebri icranın etkin bir şekilde yürütülmesine ilişkin kamu otoritesidir. Bu beyanda bulunmayan kişi ise bu otoriteye ters düştüğünden cezalandırmaktadır. m.74, borçluya yasal bir yükümlülük getirmekte bu yükümlülüğe uyulmaması durumunda, ceza öngörmektedir.

MAL BEYANI

İİK m. 74 :Mal beyanı, borçlunun gerek kendisinde gerek üçüncü şahıslar yedinde bulunan mal ve alacak ve haklarından borcuna yetecek miktarın nevi ve mahiyet ve vasıflarını ve her türlü kazanç ve gelirlerini ve yaşayış tarzına göre geçim membalarını ve buna nazaran borcun ne surette ödeyebileceğini yazı ile veya şifahen icra dairesine bildirmesidir

USULÜNE UYGUN MAL BEYANI ÖRNEĞİ

Eğer belgeli bir borcunuz varsa ve ödemediyseniz icraya verilemeniz olasılığı çok yüksektir. Alacaklı icra dairesine başvurunca, icra dairesi bir icra dosyası açar ve borçluya alacaklıyı, borcun sebebini ve icraya girdiği andaki (icra masrafları ve avukatlık ücretini içermeyen) borç tutarını gösteren bir ödeme emri gönderir. Ödeme emirleri alacağın türüne göre belirli itiraz ve mal beyanında bulunma süreleri içerir. Elinize geçen ödeme emrinin alt kısmındaki açıklamalarda ödeme emrinin elinize geçmesinden itibaren kaç gün içinde mal beyanında bulunmanız gerektiğini yazar. Bu süre içerisinde icra dairesine vereceğiniz dilekçe sizi 10 gün hapis cezasından kurtaracaktır. Aşağıda verdiğimiz örneği kendi durumunuza göre değiştirerek kullanabilirsiniz (.Ayrıca verdiğiniz dilekçenin icra müdürlüklerinde yanlış dosyaya gitme ya da kaybolma ihtimaline binaen, icra müdürünün imzalayıp tarih attığı dilekçenizin bir suretini de kendinize almanızda büyük fayda vardır.)

ANKARA 10. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ' NE

Dosya No            : 2007/10045

BORÇLU                  :AD SOYAD

                                   ADRES

Dilekçe Konusu  : Mal Beyanımın Sunulmasıdır.

Mal Beyanım      : Müdürlüğünüzce gönderilmiş olan ödeme emrini 30.03.2007 tarihinde aldım. Süresinde mal beyanında bulunuyorum. Ben ...... İLİ ......... Müdürlüğü'nde ........... sicil numarasıyla memuru olarak çalışmaktayım. Maaşım ....... YTL dir.

Maaşım aşağıda listelediğim icra müdürlüklerinden hacizlidir (varsa). Başkaca bir gelirim bulunmamaktadır. Evimde kullandığım eşyalarımı aşağıda listeliyorum. Borcumu karşılayacak gayrimenkulüm,adıma kayıtlı aracım, üçüncü şahıslarda hak ve alacağım ve de bankalarda herhangi bir hak ve alacağım ya da mevduatım bulunmamaktadır. Borcumu,alacaklı vekili/alacaklı ile anlaşarak(genelde 3 ay sonrasını yazın) dört eşit taksitte Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül 2007 aylarında ödemeyi istiyorum. Dilekçemin mal beyanım olarak kabulünü ve alacaklıya tefhimini arz ve talep ederim. (tarih)

Ev eşyalarım: 1 adet 55 ekran vestel tv.    300 YTL değerinde

                          1 adet arçelik buzdolabı       500 YTL değerinde   

                      1 adet ariston çam. mak.      500 YTL değerinde

                     1 adet sunny radyo                50 YTL değerinde

                     3 adet makina halısı            300 YTL değerinde

Maaşınızda haciz varsa, hangi icra müdürlüklerince hacizliyse belirtin.

                                                                                                İsim Soyisim

                                                                                                    (imza)

Eki : Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

GÜNCELLEME

Anayasa Mahkemesi, icra takibinde mal beyanı bulunmayanlara verilen 10 günlük hapis cezasını iptal etti. Hüküm 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.

Anayasa Mahkemesi, 1932’den bu yana yürürlükte bulunan ‘mal beyanında bulunmayanlara’ verilen 10 günlük hapis cezasını iptal etti. İcra takibinde mal beyanında bulunmayan borçlular hakkında açılan mal beyanında bulunmama davaları hem mahkemeleri hem de vatandaşların çilesi haline gelmişti.

Yapı ve Kredi Bankası avukatı, İstanbul 13. İcra Müdürlüğü’nde hakkında icra takibi başlatılan Hayrettin Çokcan’ın usulüne uygun mal beyanında bulunmadığı gerekçesiyle İcra İflas Yasası’nın (İİY) 337. maddesi uyarınca cezalandırılması istemiyle, İstanbul 10. İcra Ceza Mahkemesi’nde dava açmıştı. Sanık avukatı M.Bülent Bilen, söz konusu yasa maddesinin Anayasaya aykırı olduğu iddiasında bulunmuştu. Avukatın talebini inceleyen Hakim Mehmet Uysal, iddiayı ciddi bularak yasa maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına karar verdi. Hakim Uysal’ın 24 Şubat 2006’daki başvurusunu inceleyen Anayasa Mahkemesi, 2004 sayılı İcra ve İflas Yasası’nın 337. maddesinin 1. fıkrasının iptaline, iptal hükmünün 1 yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.


Favori olarak ekle (141) | Sitene ekle

Yorumlar (3)
RSS yorumları
1. 17-01-2008 20:14
 
Ne Malı, N Beyanı?
Memurun ne malı olurki mal beyanında bulunsun? 
Borca girenler zaten nereye ne şekilde beyanda bulunacağını bilirler...
Kayıtlı
 
Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır
2. 10-03-2008 19:46
 
Ne Malı, N Beyanı?
Bu maddenin kaldırıldığını biliyorum ben. Yeni şekli yayınlanırsa iyi olur. Sevgiler.
Kayıtlı
 
nilkamu
3. 11-03-2008 14:22
 
oldu
ben borçlarımı bitiremedimki malım olsun
Kayıtlı
 
Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır

Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilir.
Lütfen sisteme giriş yapın veya kayıt olun.

 
< Önceki   Sonraki >
tec_sen_e_uye_olmakcokkolay.jpg
tecsen_iftira_cevap.gif 
Kardeşini SEÇ
Gnl Bşk.Röportaj
Biz İnanmadık ?
tec_ankara_otel.gif 
new_tec_tecsen.png
tec_sen_uyeol_2.png
::ŞUBE HABERLERİ::

Kastamonu  İl Başkanlığınca 23 Mart  2013 tarihinde Türk HalkMüziği Moral Gecesi Düzenlendi Üyelerin çalıp söylediği gecede süpriz sanatçı olarak Bir şarkısın sen yarışmasında   Fındık kurdu lakaplı Berna KARAGÖZ SAHNE ALDI.

Teç-sen Ordu İl yönetim kurulu kadınlar günü kutlaması

Manisa İl Başkanlığına İl Milli Eğitim Müdürlüğü Atama Şefimiz Güzin EMEKLİER atanmıştır. Kendilerine hayırlı uğurlu olması dileklerimizle Başarılar dileriz. 

İzmir Selçuk İlçesi Eğitim Çalışanlarımızda Sendikamıza evet diyerek toplu katılımla bizde varız demişlerdir. Kendilerine hayırlı uğurlu olması dileklerimizle İzmir Şubemizin daha da güçlenmesini sağlamışlardır. Tüm Üyelerimize başarılar dileriz.

İzmir  Menderes ve Gaziemir  Eğitim Çalışanlarımızda toplu bir şekilde sendikamıza katılmışlardır.İlçe Başkanlarımza üye  olan Eğitim Çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olması dileklerimizle  başarılar diliyoruz. 

Kars İli Arpaçay ve Kağızman Teç-Sen Teşkilat  toplantısı yapıldı.

İzmir Konak İlçesi Eğitim Çalışanlarımızda toplu bir şekilde Teç-Sen'e katılmışlardır. Konak İlçe yönetimimize ve Şube Başkanlığımıza, Eğitim çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olması dileklerimizle başarılar diliyoruz.

Teç-Sen Genel Merkez Yöneticilerimiz Muğla 3.hamsi şenliğinde teç-sen  üyelerimizle bir araya geldiler

Teç-Sen Genel  Başkanı Ümit DEMİREL ile Sosyal İşler Başkanı Niyazi DAĞCI'nın Aydın Nazilli üyelerini ziyaret.

teç-sen bursa il başkanımız Nesrin ÖZTÜRK  ve yönetimi yeni memur olarak atanları ziyaret etti

teç-sen amasya piknik resimleri

Teç-Sen Burdur ve Gölhisar Teşkilat çalışmaları

Teşkilatlarımızn Grev resimleri

Teç-Sen Amasya İli Taşova  İlçesinde  Toplu Katılım.

Teç-Sen Sinop İl Başkanlığı Erfelek İlçe Temsilcilikleri Yemekte Buluştu

Genel Merkez Yöneticilerimiz İle Osmaniye,Hatay Eğitim Çalışanları bir araya geldi.

Denizli İl MEM Atama ve Özlük Şubesi TEÇ-SEN'e Katıldı.

Genel Merkez Yöneticilerimiz ile Şanlıurfa,Adıyaman,Elazığ Eğitim Çalışanları bir araya geldi..

Genel Merkez Yöneticilerimiz ile Kahramanmaraş Eğitim Çalışanları biraraya Geldi.

Ağrı İl Başkanımız Patnos İlçe MEM çalışmları

Bursa Kestel İlçe MEM Eğitim Çalışanlarının Tümü Sendikamıza Katılmışlardır.

Teç-Sen Muğla Fethiye gezintisi

Teç-sen sivas il toplantısı

Genel Merkez Yöneticilerimiz Giresun, Trabzon ve Rize'de Eğitim Çalışanlarıyla Biraraya Geldi.

Genel Başkanımız Yalova Eğitim Çalışanlarıyla Biraraya Geldi.

Genel Başkanımız Bursa Eğitim Çalışanlarıyla Yemekli Toplantıda Biraraya geldi.

Hatay İl Başkanlığımızın Resmi web sitesi Yayına başladı.

Genel Başkanımız Edirne'de Eğitim Çalışanlarıyla Biraraya Geldi.

Bursa İl Başkanlığımızın Resmi Web Sitesi Yayına Başladı.

Bursa Orhangazi İlçesi Kahvaltı Etkinliği

Bursa İl Başkanlığımızca Tanışma Yemeği Düzenlendi.

Muğla 2. Hamsi Tava Şenliği Yapıldı.

Merzifon Teç-Sen Üyeleri Piknikte Buluştu.

Sivas İl Başkanlığı - Zara İlçe Başkanlığımızın Yemekli Toplantısı Yapıldı.

Muğla İl Başkanlığımızca Üyelerimize Mavi Tur Düzenlenmiştir.

Teç-Sen Dergi
Köşe Yazarları
----------------------------------
----------------------------------
----------------------------------
----------------------------------
----------------------------------
----------------------------------
----------------------------------
----------------------------------
----------------------------------
Son Yorumlar
TEÇ-SEN: "Hizmetlilerin Memur...
Bir Olalım
Bizler bir araya gelmediğimiz sürede hiç bir şey aleyhimize ...
06/05/13 23:12 Devamı...
Yorumlayan : kernek

TEÇ-SEN: "Hizmetlilerin Memur...
3 aydır bekliyoruz sınav tarihi acıklansın diye ama ne sınav...
23/04/13 02:41 Devamı...
Yorumlayan : oktaygurcam

TEÇ-SEN: "Hizmetlilerin Memur...
HADİ HAYIRLISI
Arkadaşlar ben 16 yıllık yardımcı hizmetliyim yıllardır bizl...
21/04/13 01:48 Devamı...
Yorumlayan : osman37

TEÇ-SEN: "Hizmetlilerin Memur...
kanun teklifi
Arkadaşlar inşallah bizim için verilen kanun teklifi kabül g...
17/04/13 23:17 Devamı...
Yorumlayan : dere10

TEÇ-SEN: "Yan Gelip Yatanlar ...
TEŞEKKUR TEC SEN
TEŞEKKURLER SAYIN YÖNETİCİLERİME SONSUZ ŞUKRANLAR SUNUYORUM ...
17/04/13 17:56 Devamı...
Yorumlayan : tecsen69